Omaatko uskonnollisessa hierarkiasysteemissä position/aseman (esim. pappi, seurakunnan / järjestön työntekijä tai vaikkapa pienryhmän vetäjän tmv. statuksen)? Oletko koskaan ollut vihainen jotakuta kohtaan, niin että olet halunnut laittaa hänet maksamaan toiminnastaan? Toivot, että hän kokisi häpeää joka laittaisi hänet ‘ruotuun’ ja kenties olet häpäissyt hänet ja vieläpä vedoten asemaasi? Mikäli vastauksesi on kyllä, olet vähintäänkin toiminut uskonnollisuuden hengen agendan mukaisesti. Minä, joka olen omannut position, olen toiminut yllämainitulla tavalla, vähintään ajatuksissani (en nyt muista selkeää keissiä jossa olisin niin toiminut, mutta olen aika varma että niin olen tehnyt). Ja miksi en olisi, siihenhän kyseinen uskonnollinen systeemi rohkaisee. Se on sen DNAssa. Valitettavasti. Onneksi tästäkin voi tehdä parannuksen ja saada anteeksi tämän(kin) synnin.

Systeemin historiasta täällä Turussa ja tästä samasta näkökulmasta kirjoitan toisessa blogikirjoituksessa täällä.

Yllämainitussa asetelmassa ei kuitenkaan ole mitään uutta. Voimme lukea vastaavasta asetelmasta mm. Jeesuksen elämästä, jolla ei ollut asemaa vallitsevassa uskonnollisessa systeemissä. Hänet häpäistiin kertakaikkisesti ristiinnaulitsemalla. Kaikki tämä uskonnollisen eliitin toimesta.

Löydämme myös identtisen asetelman Apostolien teoista. Samat henkilöt jotka olivat Jeesuksen häpäisyn takana olivat ottaneet maalitaulukseen Pietarin sekä muut apostolit (Apt. 3-5). Heitä oli “jyrkästi kielletty” puhumasta Jeesuksesta. He eivät olleet totelleet Kaifasta ja kumppaneita, jotka nyt ‘pakahtuivat raivosta’. Tämä johti apostoleiden ruoskintaan (5:40) uudelleen yrittäen saada heitä ‘ruotuun’. Apostolit kuitenkin ymmärsivät, että jos heidän Herraansa on vihattu (Joh. 15:18->) tullaan heitäkin vihaamaan. He ottivat tämän ilolla ja riemulla vastaan eikä heillä ollut minkäänlaista tarkoitusta lopettaa toimintaansa. Jeesus oli näyttänyt esimerkin.

Myöhemmin Jeesuksen seuraajat aiheuttivat Rooman uskonnollisessa systeemissä epätasapainoa hylkäämällä sen (mm. 1. Piet. 4:3-4 heitä pilkataan kun eivät osallistu siihen). Puhumattakaan Paavalin toiminnasta.

Häpeä, väheksyminen ja ulossulkeminen ovat voimakkaita esteitä ihmisille nousta seisomaan ja puhumaan jonkin asian puolesta, sen näemme selkeästi nykyisessä mielipideilmapiirissä. Ristiinnaulitseminen on suunniteltu aiheuttamaan juuri tätä. Kuitenkin opetuslapset ottivat tuon häpeän pikemminkin kunniamerkiksi itselleen. He olivat valmiit antamaan elämänsä, kunniansa, positionsa ja sosiaalisen statuksensa, jotta Jumalan valtakunta murtautuisi esiin tässä maailmassa. Tähänhän Jeesus ohjeistaa meitä, on häpäisijä uskonnollinen tai jokin muu taho: Autuaita olette te, kun teitä Ihmisen Pojan tähden vihataan ja herjataan, kun ihmiset erottavat teidät keskuudestaan ja inhoavat teidän nimeännekin. Luuk. 6:22.

Kiitän Jeesusta, että Hän ei alistunut häpeänkään edessä jumalattomasti toimivien auktoriteettien edessä. Meitä ei ole kutsuttu tällaiseen kieroon ja manipulatiiviseen pöytään istumaan, kummallekkaan puolelle, sillä Jeesus on meidät siitä vapauttanut ja tuonut valtakuntansa paradigman. Jos meidät pakotetaan istumaan, niin istumme hetken ilolla häväistynä, kuten Jeesus istui ja kuten alkuseurakunta istui. Ollaan myös tarkkana, ettemme istahda koskaan toiselle puolelle.

Tuodaan elämällämme kunniaa Jeesukselle toimien Jeesuksen mielenlaadun mukaisesti nostaen muita ylös auttaen heitä menestymään opetuslapsina ja opetuslasten tekijöinä.

Pyry Winter

Pyryn sydämellä on nähdä Kristuksen ruumiin aktivoituminen Suomessa niin, että sen liike yltää maan ääriin saakka lähetyskäsky maalinaan.