Olemme Suomessa kuulleet monta opetusta rukouksesta, mutta paasto on lähestulkoon unohdettu. Paasto ja rukous kulkevat kuitenkin käsi kädessä, siksi otsikossa on myös rukous, vaikkakin tämä paperi keskittyy paastoon. Rukousta ei tule kuitenkaan unohtaa paastotessa.

Mitä paasto on/miksi paastota?

Meille länsimaissa eläville kristityille voi paasto kuulostaa vieraalta tai jopa pelottavalta. Paasto on samanlainen kuin rukous ja siihen pätee sama ajatus kuin rukoukseen; kunkin uskovan tulee löytää se, mikä on hänelle itselleen sopivinta ja miten Pyhä Henki juuri häntä johtaa. Jokainen kristitty, joka päättää liittää paaston omaan hengelliseen kilvoitukseensa, tekisi viisaasti, jos varaisi yhden tai useamman viikoittaisen ajan paastoon. Tällä tavoin paastosta tulee osa säännöllistä hengellistä kilvoitusta samalla tavoin kuin rukouksesta. Ruumis sopeutuu hämmästyttävän hyvin säännölliseen paastotapaan (esim. tietty viikonpäivä ).

Mm. Galatalaiskirjeessä Paavali tuo esiin vastakkainasettelun Pyhän Hengen ja ihmisen lihallisen luonnon välillä(Gal. 5:17). Paasto käy kahden suuren esteen kimppuun, jotka ihmisen lihallinen luonto on pystyttänyt Pyhälle Hengelle. Esteet ovat sielun itsepäinen oma tahto ja ruumiin kyltymättömät, omaa nautintoa etsivät halut. Oikein käytettynä paasto tekee sielun ja ruumiin alamaiseksi Pyhälle Hengelle. Paasto muuttaa ihmistä , ei Jumalaa.

Paasto on tarkoituksellista pidättäytymistä ruuasta hengellisten päämäärien vuoksi. Paasto on hyvin voimallinen. Pyhä Henki voi paaston ja rukouksen kautta muuttaa (transform) elämääsi. Paastosta puhuessa on myös hyvä pitää mielessä Paavalin opetus näkyvästä ja
näkymättömästä (2. Kor. 4:18).

Paasto on tie nöyrtymiseen Jumalan edessä sekä tapa viettää aikaa Jeesuksen kanssa. Apt. 13:1-3 luemme kuinka Antiokian seurakunnan 5 profeettaa ja opettajaa olivat palvelemassa Herraa ja paastoamassa. Pyhä Henki puhui heille ja he saivat tietää Herran tahdon, jonka jälkeen he paastosivat ja rukoilivat. Jakeessa 2 he siis viettivät aikaa Herransa kanssa ja palvelivat Häntä paaston merkeissä ilman erityistä syytä, jolloin Pyhä Henki puhui heille. Tämän jälkeen jakeessa 3 he paastosivat tietyn asian puolesta.

Jeesus esimerkkinä

Matt. 6:1-18 on hyvä esimerkki siitä, mihin Jeesus meitä johdattaa: almujen antamista, rukousta ja paastoa. Kussakin tapauksessa hän korostaa eniten motiivia ja varoittaa uskonnollisesta pöyhkeilystä, jonka tarkoitus on tehdä vaikutus ihmisiin. Jokaisen asian kohdalla Jeesus sanoo ”kun”, ei ”jos”. Eli ”kun te paastoatte…”.

Paasto ei esiinny ainoastaan Jeesuksen opetuksessa, vaan Hän itse antaa henkilökohtaisen esimerkin paastosta(Luuk. 4:1-2). Jeesus joutui suoraan hengelliseen taisteluun Paholaisen kanssa. Paholainen saattaa kiusata sinuakin kun suunnittelet paastoa tai paastoat, kuten hän kiusasi Jeesusta jakeessa 3. On mielenkiintoista, kuinka Jeesus Pyhää Henkeä täynnä meni autiomaahan ja kun hän palasi sieltä kiusausten jälkeen palasi hän täynnä Hengen voimaa (Jae 14). Paaston kautta voi rukouselämäsi muuttua rikkaammaksi ja henkilökohtaisemmaksi kokemukseksi. Paasto avaa Pyhälle Hengelle tien paljastaen todellisen hengellisen tilasi, joka johtaa murtuneisuuteen, parannukseen ja muutokseen elämässäsi. Tämä on Jumalan voima ja teko.

Kuuliaisuus ja rohkaisu

Kuuliaisuus sille mitä Jumala on käskenyt tuo aina siunauksen. Jumala on antanut määräyksen rukoilla ja paastota. Kuitenkaan paastoamista ei voi kompensoida sillä, että rukoilee tuplasti enemmän. Eli toista määräystä ei voi hyvittää tekemällä toista tuplasti. On kuitenkin hyvä muistaa, että innostus ja motivaatio paastoon tulee lähteä ihmisen sisältä, Pyhän Hengen puhutteluna ja vaikutuksesta, eikä ulkopuolelta tulevasta suostuttelusta. Tällöin motiivi on oikea eikä helposti sorru uskonnolliseen pöyhkeilyyn tai suorittamiseen. Toki ulkopuoliselle rohkaisulle ja tuelle ei myöskään tule sulkea korviaan. On myös hyvä muistaa, että paastolla emme osta mitään Jumalalta (2. Sam. 12).

On rohkaisevaa lukea Raamatusta kuinka paasto tuo vapautuksen ja voiton. Esimerkiksi Josafat voittaa ilman taistelua (2. Aik. 20:1-30). Esra sai taivaallisen saattueen pitkälle ja vaaralliselle matkalle (Esra 8:21-23). Muistamme myös hyvin Jeesuksen sanat: ”Tämä laji ei lähde muulla kuin rukouksella ja paastolla” (Matt. 17:21).

Kuinka paastota?

On olemassa erilaisia tapoja paastota. Tässä muutama:

Kokopaasto – ei syö tai juo Ester 4:16, Apt. 9:9. Kuitenkin max. 3 päivää.

Vesipaasto – ei syö , mutta juo ainoastaan vettä . Matt 4. Jeesus joi, hänellä oli nälkä muttei jano. 

Osittainen paasto -esim. vegepaasto – Dan 10:2-3.

Paastoaminen muusta kuin ruuasta -esim. 1. kor. 7 avioliitossa seksuaalisesta kanssa käymisestä. Myös muista kuten TV:n katselusta. Jokin asia joka harjoittaa ihmisen lihallisten tarpeiden hallintaa ja joka antaa aikaa raamatunlukuun ja rukoukseen. Kysymys joka on hyvä esittää : Viekö tästä luopuminen minua lähemmäksi Jeesusta? Tämä sopii niille jotka eivät terveydellisistä syistä kykene paastoamaan ruuasta.

Paaston alussa saatat tuntea epämiellyttäviä fyysisiä oireita kuten huimausta, päänsärkyä, pahoinvointia jne. Tavallisesti nämä ovat merkkejä siitä, että paastosi on viivästynyt ja että ruumiisi eri osat tarvitsevat paaston puhdistavaa fyysistä vaikutusta. Älä anna fyysisen epämukavuuden lannistaa itseäsi. Muutaman ensimmäisen päivän jälkeen epämiellyttävät fyysiset reaktiot tavallisesti häviävät.

Nälän tunne on osittain tottumus. Paaston alkuvaiheessa nälkä saattaa tuntua aina normaaliin ruoka-aikaan. Ajallaan nälän tunne häviää vaikket syö mitään. Paastotessaan jotkut juovat vain vettä . Toiset nauttivat erilaisia juomia kuten hedelmä mehua, lihalientä, rasvatonta maitoa jne. Älä kuitenkaan anna toisten ihmisten teorioiden orjuuttaa itseäsi vaan kehitä oma paasto tapasi, joka sopii parhaiten juuri sinulle.

On tärkeää ottaa huomioon oma fyysinen terveys. Mikäli sairastaa jotain tautia tai on lääkitys jossa syömättömyys saattaa olla haitallista terveydelle tulee asiasta keskustella lääkärin kanssa ennen paaston aloittamista.

Tämä kirjoitus on lyhyt yhteenveto paastosta. Enemmän tietoa ja hyviä vinkkejä löydät:

Opas paastoon

7 askelta paastoon

Pyry Winter

Pyryn sydämellä on nähdä Kristuksen ruumiin aktivoituminen Suomessa niin, että sen liike yltää maan ääriin saakka lähetyskäsky maalinaan.