Tämän tyyppisiä ilmaisuja viljellään paljonkin ympärillämme. Välillä armosta puhutaan synonyymina levolle. Ikään kuin tekeminen on armon vastakohta. Jostain syystä meidän luterilainen kulttuurimme on vääristänyt armon käsitteen, sillä Raamatusta emme löydä tätä ajatusrakennelmaa. Sen sijaan Raamatussa armoon liitetään hyvin vahvasti tekeminen. Koska olemme ostaneet tämän idean ja kuitenkin kontrasti on niin valtava, tulee mieleen saatanan juoni lamaannuttaa meidät ja vähentää armo joksikin, mitä se ei ole. Meidän (kristilliseen) kulttuuriimme on rakennettu mielen linnake, joka ylpeänä nousee vastustamaan Jumalan tuntemista!

Lähdetäänkö murskaamaan tätä linnakketta Jumalan Sanalla?

Mistäpäin Raamattua sitten löydämme dynamiikan, jossa armo ja tekeminen on vahvasti sidottu yhteen? 

Jeesuksen antama lepo uupuneille. Tämä lienee yksi merkittävimmistä lohdutuskohdista uupuneelle kulttuurissamme. Kuitenkin siinä puhutaan ikeen ottamisesta. Ies viittaa työntekoon. Kyllä, Herra kutsuu luokseen lepäämään JA ottamaan ikeen kannettavakseen vielä alleviivaten, että ies on hyvä ja kuorma kevyt kantaa. Armo ja tekeminen. (Matt. 11:28-30)

Galatalaiskirjettä käytetään vahvasti laki&evankeliumi -paradigman rakentamisessa. Siinä Paavali nuhtelee kirjeen vastaanottajia ja epäsuorasti kiroaa heitä, jotka ovat johdattaneet kirjeen vastaanottajat harhaan. Aikas rajua settiä sanoisin. Hän myös ilmaisee vahvasti, että ennenkuin heidät johdettiin harhaan olivat he hyvässä vauhdissa kohti päämäärää, jopa juosten (mm. 3:3, 5:7) viitaten, että kun he elivät armosta heillä oli hyvä liike ja meininki päällä. Samaisessa kirjeessä hän vetoa useampaan otteeseen hyvän tekemiseen ja muiden auttamiseen. Siis kirje jonka tulisi sisältää täyttä armoa ja vapautta onkin täynnä ohjausta tekemiseen ja auttamiseen. Ristiriita on valmis, mikäli armo ja lepo ovat sinulle synonyymejä ja/tai armo ja tekeminen ovat vastakohtia. Jos taas ymmärrämme, omistamme ja elämme Jumalan armosta käsin on Paavalin kirjoitus järkeenkäypä, jota ei tarvitse selitellä teologisilla häkkyröillä pois. Armo ja tekeminen.

Paavali on tehnyt eniten työtä! Näin tässä kuuluisassa jakeessa (1. Kor. 15:10) Paavali suorastaan pröystäilee teoillaan. Tarkentaen, että itseasiassa se on Jumalan armo, joka on ollut Paavalin voima ja näin ollen hän ei ole itse tehnyt. Voisiko olla, että Jumala on hänen kauttaan tehnyt ja näin myös hän itse on tehnyt toimien Jumalan välikappaleena synnin täyttämässä maailmassa? Tämä paradoksi avautuu ainoastaan Isän rakkaudessa elämisessä. Armo ja tekeminen.

Toinen ‘superkuuluisa’ teksti jossa armo ja tekeminen sidotaan yhteen, mutta usein me sensuroimme pois tekemisen. Ef. 2:8-10. Armosta meidät on pelastettu! Meille on annettu usko ja näin pelastettu. Mitä varten olemme uusia luomuksia Jeesuksessa? Toteuttamaan niitä hyviä tekoja, joita tekemään Jumala on meidät tarkoittanut! Armo ja tekeminen.

Jeesuksen veri vapauttaa! Mitä varten? Palvelemaan elävää Jumalaa. Näin Heprealaiskirje 9:14. Armo ja tekeminen.

Huolestuneimmat varmaankin jo epäilevät taikka tuomitsevat kirjoittajan lakihenkiseksi. Kuitenkin olen täysin samaa mieltä Paavalin kanssa. Armosta meidät on pelastettu. Tämä on lähtökohta. Jeesus tuli etsimään ja pelastamaan kadonneita. Eli sinut ja minut. Hän teki sen mihin laki ei pystynyt. Hän teki sen mikä on ihmiselle mahdotonta. Hänen aloitteestaan on sydämissämme syttynyt uskon liekki tai kenties kipinä. Se on Hän, joka on tehnyt tämän kaiken. Meillä ei ole syytä kerskailuun.

Se on myös Hän joka on antanut meille selkeän tehtävän. Tehdä opetuslapsia ja näin julistaa Hänen valtakunnan evankeliumi kaikille kansoille. Motiivi tämän tekemiseen nousee rakkaudesta Häntä kohtaan, joka taas on syntynyt Hänen rakkaudesta meitä kohtaan, jota ilmentää uhri ristillä. Tätä dynamiikkaa Jeesus kutsuu kuuliaisuudeksi (Joh. 14:16->).

Tämän blogin päätarkoitus on osoittaa valoa mielen linnaketta kohtaa, joka estää meitä Jumalan tuntemisessa ja Hänen tahdossaan elämisessä. Nyt onkin sinun vuorosi, blogin lukija, murskata Pyhän Hengen asein tämä linnake mielestäsi ja lähteä tutkimusmatkalle mitä armo on, ja miten se saa sinut liikkeelle eläen yltäkylläistä elämää Jeesuksessa Kristuksessa ja vapaudessa johon Hän on meidät vapauttanut.

 

 Pyry Winter

 Pyryn sydämellä on nähdä Kristuksen ruumiin aktivoituminen Suomessa niin, että sen liike yltää maan ääriin saakka lähetyskäsky maalinaan.