Historian saatossa ihmiset ovat saavuttaneet monenlaisia mahdottomina pidettyjä asioita. Kuussa on kävelty, El Capitan on vapaakiipeilty ja maili juostu alle neljään minuuttiin. Ikiliikkujaa ei ole kuitenkaan vielä keksitty, vaikka sitä on yrittänyt historian saatossa nero jos toinenkin. Lopputuloksena on kuitenkin ollut kerta toisensa jälkeen termodynamiikan lakien oppitunti. Karkeasti yksinkertaistaen voi todeta, että Jumala on luonut maailmansa niin, että liikkeessä ei voi pysyä, ellei ulkopuolelta tule säännöllisesti energiaa.

Tämä on tärkeä oppitunti myös Jeesuksen opetuslapsille. Ihmisen Poika tuli etsimään ja pelastamaan sitä, mikä on kadonnut (Luuk. 19:10) ja tekee sitä edelleen ruumiinsa kautta. Olemme siis liikkeessä, Kuninkaan lähettilään tärkeässä tehtävässä.

Kuten jokainen lähettilään tehtävää harjoitellut kokemuksestaan tietää, yhtälöömme vaikuttaa kuitenkin myös liikevastus. Synnin rikkinäisyys, Perkeleen oveluus ja maailman huolet vievät paljon energiaa. Tarvitsemme säännöllisesti tankkiimme täytettä.

Jesajan kirjan luvussa 6 profeetta kertoo liikkeelle lähtönsä alkusysäyksestä. Katkelmassa pääsemme osaksi ihmeellistä taivaallista näkyä:

1 Kuningas Ussian kuolinvuonna minä näin Herran: hän istui korkealla ja ylhäisellä istuimella, ja hänen vaatteensa liepeet täyttivät temppelin. 

2 Hänen yläpuolellaan seisoivat serafit, joilla oli kuusi siipeä kullakin: kahdella he peittivät kasvonsa, kahdella verhosivat ruumiinsa ja kahdella lensivät.

3 He huusivat toinen toiselleen: — Pyhä, pyhä, pyhä on Herra Sebaot! Hänen kirkkautensa täyttää kaiken maan.

4 Ovenpielet vapisivat äänten voimasta, ja huone tuli täyteen savua.

5 Ja minä sanoin: — Voi minua, minä hukun! Minulla on saastaiset huulet, ja saastaiset huulet on kansalla, jonka keskellä elän, ja nyt minun silmäni ovat nähneet Kuninkaan, Herran Sebaotin. 

6 Silloin yksi serafeista lensi luokseni kädessään hehkuva hiili, jonka hän oli ottanut pihdeillä uhrialttarilta.

7 Hän kosketti sillä minun huuliani ja sanoi: — Katso, tämä on koskenut huuliasi, sinun syyllisyytesi on poissa ja syntisi sovitettu.

8 Minä kuulin Herran äänen sanovan: — Kenet minä lähetän? Kuka lähtee sananviejäksi? Niin minä vastasin: — Tässä olen, lähetä minut!

9 Hän sanoi: Mene — (Jes. 6:1–9a)

Teksti on meille hyödyllinen siksi, että se opettaa meille neljä vaihetta lähettilään tankkaukseen. Nämä neljä jokainen lähettiläs tarvitsee säännöllisesti.

Ensimmäinen vaihe on Herran näkeminen. ”Minä näin Herran” (j.1), toteaa Jesaja. Lähtökohtana lähetettynä elämisessä on sen ymmärtäminen, että emme ole omalla asiallamme, vaan yhdymme Herran työhön. Siksi meidän tulee nähdä, kuka Herra on ja mitä Hän tekee. Evankeliumin asialla ansioituneelle Efeson seurakunnalle Paavali rukoilee ”viisauden ja näkemisen henkeä”, että nämä oppisivat tuntemaan Isän. Näkökyky tulee siis Herralta eikä ilman näkökykyä voi suunnata askeliaan oikeaan suuntaan.

Toinen vaihe seuraa luontaisesti ensimmäistä: ”Voi minua, minä hukun!” (j. 5) Kun ihminen näkee Jumalan valtaistuimellaan suuressa Pyhyydessään, hän kauhistuu. Perspektiivi asettuu oikealle kohdalle: kyse ei olekaan minun elämästäni – minun tarkoitukseni on palvella tuota suurta Jumalaa. Samassa tulee tajunneeksi sen alueen, missä on erityisesti vetänyt jumalanpalveluksensa vihkoon. Jesajan kohdalla se on puhumisessa. Hän tajuaa olevansa syyllinen paitsi omiin, myös kansansa syntiin: heidän huulensa ovat saastaiset (j. 7) Pysyäkseen liikkeessä lähettiläs tarvitsee säännöllisesti perspektiivinsä korjausta ja hätää kansansa tilasta, joka on hukkumassa synteihinsä.

Kolmas vaihe opettaa meidät tuntemaan Jumalan armollisen luonteen. Jumalan reaktio syntien ja vajavuuden tunnustamiseen on antaa sovitus. ”Katso, tämä on koskenut huuliasi, sinun syyllisyytesi on poissa ja syntisi sovitettu.” (j. 7) Huomaa Jumalan sielunhoidollinen viisaus. Koska Jesaja ahdistui huulistaan, Jumala koskettaa puhtaudellaan juuri tätä osa-aluetta.  Myös me tarvitsemme jatkuvasti kolmatta vaihetta: syntien anteeksiantamisen uskomista ja kokemista, myös ja erityisesti sillä alueella, mistä olemme vähiten ylpeitä. Jos emme usko olevamme vapautettuja syyllisyydestä ja Jumalan katsovan meitä myötätuntoisella rakkaudellaan, emme voi ottaa askeltakaan, vaan seisomme jähmettyneinä ahdistuksessa, toivoen voivamme välttää edes tulevat virheet.

Jesaja on kuitenkin uskonut ilosanoman ja saanut tankkiinsa tuoretta armoa. Armon kokemus sytyttää hänet. Neljäs vaihe onkin käynnistää moottori ja lähteä liikkeeseen. ”Kuka lähtisi?, kysyy Jumala. Jesaja ei voi hillitä intoaan. Hän haluaa lähteä. Hän on Jumalan kohtaama, hoitama ja kohta myös lähettämä. ”Mene”, toteaa Taivaan Isä. Ja Jesaja lähtee liikkeeseen täynnä virtaa.

Miten sinulla menee? Pysytkö liikkeessä? Oletko kenties yrittänyt olla ikiliikkuja? Pysähdy nyt Isän eteen. Hän on kuningas, Hän on sinut lähettänyt, tehtävä on Hänen ja Hän myös antaa sinulle kaiken, mitä tarvitset. Tankki täyteen.

Nooa Saari

Nooa on huomannut, että asiat sujuvat parhaiten Jeesuksen hallinnan alaisuudessa. Siksi hän on omistanut elämänsä Jeesuksen valtakunnan edistämiseen. Nooa työskentelee Joensuussa Opkon työntekijänä.