Jos et lukenut edellistä kirjoitustani seurakunta-ahdistuksesta, kannattaa ehkä lukea se ennen tätä.

Yleensä miellämme seurakunnan liian isosti. Koska joku saa palkkaa seurakunnan (tilaisuuksien) pyörittämisestä, ajattelemme, että seurakuntaelämä ja seurakunnan rakentaminen on aikaa vievää ja vaikeaa. Se vaatii ammattilaisen.

Pienuus sinänsä ei ole tavoite. Jotkut ovat halunneet pienempää ja alkaneet järjestää seurakunnan kokouksia kodeissa. Koska meillä on kuitenkin usein kokemusta vain tapahtumakeskeisestä seurakuntamallista, tuomme kotiseurakuntaan samat ongelmat vähän eri muodossa. Suurin ongelma ei ole koossa sinänsä vaan ajattelumallissa, joka estää meitä elämästä seurakuntana.

Mitä jos Jumala siis tahtoo sinun synnyttävän Jeesuksen ja seurakunnan elämää luonnollisesti siellä missä olet? Mitä jos hän haluaa tuoda valtakuntansa esiin kauttasi? Mistä aloittaisit? Tällainen luonnollinen yhteisö tai seurakuntaelämä alkaa oikeastaan aina kysymyksestä: ”Kenen kanssa minä jaan sitä, mitä Jeesus on minulle lahjoittanut?” Se alkaa sinusta ja siitä, että alat jakamaan ympärillesi sitä, mitä sinulla on.

Ensimmäinen kysymys on siis: Ketkä ovat sinun ihmisesi?

Tässä on muutama vinkki vastauksen etsimiseen.

1. Kysy Jeesukselta, ketkä hän on antanut sinun elämääsi.

2. Katso lähemmäs. Kehen sinulla on luonnollinen yhteys? Jos olet omaksunut perinteisen mallin seurakunnasta (varsinkin jos olet työntekijä tai vapaaehtoinen vastuunkantaja), saatat ajatella, että kaikki ihmiset seurakunnassa tai pienryhmässä ovat sinun ihmisiäsi – vaikka sinulla ei todellisuudessa olisi juuri mitään yhteyttä heidän kanssaan. Todennäköisemmin vastaus on jotain luonnollisempaa: esimerkiksi puolisosi, vain kaksi läheisintä ystävää pienryhmästäsi tai opiskelukaverisi, jonka kanssa vietät paljon aikaa, mutta ette ole kovinkaan paljon jakaneet uskostanne.

3. Ole avoin. Jumala saattaa antaa sydämellesi jonkun yllättävän ihmisen, jopa ei-uskovan.

4. Aloita pienestä. Todennäköisesti sinulla on vain muutamia ihmisiä, 1-5. Se on hyvä asia.

Jos sinä ja ihmisesi kaipaatte konkreettista apuvälinettä siihen, miten aloittaa ”jakamaan mitä Jeesus on teille lahjoittanut”, voitte kokeilla yhdessä esimerkiksi DBS-mallia. Sen avulla vahvistatte Jeesuksen seuraamisen ja perhe-elämän olennaisia elementtejä:

  • elämän jakaminen/ystävyys
  • kasvu suhteessa Jeesukseen ja kuuliaisuudessa hänelle sekä
  • missio eli valtakunnan opetuslasten tekeminen 

(tai rakkaus, kuuliaisuus ja hedelmä, kuten Jeesus sanoi (Joh. 8:31, 13:35, 15:8)).

Jos tällainen elämäntapa ja seurakuntaelämä innostaa sinua ja sinulla on kysymyksiä, voit olla yhteydessä meihin. Suosittelen myös tulemaan mukaan MyFriends-valmennukseen harjoittelemaan ensimmäisiä askelia ulospäin suuntautuvaan seurakuntaelämään ja Kipinään 13.-15.11., jossa työstämme yhdessä lähetyskäskyyn liittyviä teemoja. Yhteystietoja ja Kipinän esitteen löydät täältä.

Vili Sarento

Vilin mielestä oikea elämä on ystävyys Jeesuksen kanssa. Hän haluaa vapauttaa muita elämään samassa ystävyydessä, niin että Jumalan valtakunta tulee joka paikkaan.