Onko sinulla ollut viime aikoina tunne, että sinun suhteesi seurakuntaasi ei ole ihan kunnossa? Että et oikein kuulu joukkoon? Että haluaisit tai sinun pitäisi olla jossain muualla? Lähteä. Käyttää aikasi ihmisiin tai jonkun tietyn projektin edistämiseen Jumalan kanssa.

Oletko kokenut syyllisyyttä ajatuksistasi? Velvollisuutesi kun on kuitenkin olla uskollinen seurakunnallesi ja käyttää lahjasi sen palvelemiseen. Tai turhautumista? Tai kenties vihaa? ”Täällä minua ei ymmärretä, enkä halua olla enää tekemisissä tämän tai ehkä muidenkaan seurakuntien kanssa. Ei seurakunnan pitäisi olla tällainen.” Tai välinpitämättömyyttä? Ei kiinnosta, eivät muut tajua mitään. Roikut mukana, samapa tuo jos haaskaat lahjasi ja aikasi.

Jos olet kokenut näin, olet luultavasti kuullut Jumalan puheen.

Itse asiassa minusta tuntuu, että ajatuksesi ovat yleistymässä, ja uskon, että Herra on antanut ne sinulle ja muille. Hänellä on nimittäin tehtävä: viedä valtakunnan evankeliumi kaikille kansoille. Ja Hän on valtuuttamassa jokaista uskovaa tekemään tätä työtä. Hän haluaa syventää ystävyyttä kanssasi ja antaa sinulle henkilökohtaisesti luvan viedä Hänet muille arjessasi. Sinut on luotu siihen.

Ongelma on vain, että nykyinen seurakuntayhteytesi ei oikein tunnu sopivan yhteen näiden ajatustesi kanssa. Ehkä sinulla on ristiriitaisia tunteita. Olet ehkä kasvanut ajattelemaan, että seurakunta on oikeasti koolla vasta kun ihmisiä on tarpeeksi ja kun musiikki, opetus ja rukous johdetaan edestä. Seurakunta on koolla vasta kun uskonnon ammattilaiset ovat sen hyväksyneet. Muu hengellisyys ei ole ihan oikeaa. Jos haluat roolin, ala soittamaan ylistystä tai keitä kahvit. Jumalan suunnitelmaa toteutetaan kerran viikossa kirkossa. Tervetuloa mukaan.

Olen vuosia kuullut sanottavan, ettei seurakunta ole rakennus vaan me ihmiset. Jostain syystä kysyttäessä jonkun seurakuntaa kukaan ei kuitenkaan listaa ihmisten nimiä. Vastaus on aina joku seurakuntabrändi tai rakennus.

Kummallista.

Oikeasti seurakunta olemme me. Tai itse asiassa seurakuntaa ei Raamatussa määritellä kovin tarkasti. Se on jotain todella luonnollista, joka tapahtuu meidän tavallisessa elämässämme yhteydessä muiden kanssa.

Todennäköisesti ristiriitaiset tunteesi – ahdistus, syyllisyys ja viha – johtuvat vain siitä, ettet ole osannut käsitellä Jumalan kutsua tämän rakenteen keskellä. Vaihtoehtoina tuntuu olevan enää jäädä sitkuttamaan seurakuntaasi ahdistuneena tai lähteä, syyllisenä tai vihaisena.

Vapautan sinut näistä ajatuksista ja tunteista. Ja annan myös kolmannen vaihtoehdon: ole seurakunta, ole Jumalan lähettiläs maailmassa, joka tarvitsee kaiken mahdollisen mitä Jeesukselta voi vain saada. Älä odota, että joku toinen luo sinulle puitteet seurakuntaelämään. Älä lopeta yhteyttä uskovien kanssa, mutta vapaudu niistä ajatusrakennelmista, joiden takia et tee mitä Jumala on sanonut. Ja kun alat toteuttaa sitä, sitten yhteydestä vasta tulee todella tärkeää.

Tai sitten voit lähteä, jos Jumala oikeasti on kutsunut sinut aloittamaan jotain uutta muualla. Uuden hengellisen perheyhteisön, työn jonkun ihmisryhmän luona. Mutta älä lähde kiukulla. Lähde Jeesuksen lähettämänä.

Mikä tahansa on ensimmäinen askeleesi, kun alat elää tätä luonnollista Jumalan perheen elämää muiden kanssa ja muiden hyväksi, ota se. Et ole ainut, joka on tehnyt niin.

Vili Sarento

Vilin mielestä oikea elämä on ystävyys Jeesuksen kanssa. Hän haluaa vapauttaa muita elämään samassa ystävyydessä, niin että Jumalan valtakunta tulee joka paikkaan.

Lue blogin toinen osa täältä