Elämässäni oli aika, jolloin en uskaltanut kertoa toisille ihmisille, edes hyville ystävilleni, ilosanomaa Jeesuksesta. Evankeliumin kertominen tuntui ylitsepääsemättömältä esteeltä, vaikka tiesin julistamisen olevan myös minun tehtäväni. Vihollinen oli ovelalla tavalla kahlinnut minua pelolla, jotta sanoma pelastuksesta ei leviäsi minun kauttani.

Minua on puhutellut valtavasti Jeesuksen ja samarialaisen naisen kohtaaminen Sykarin kaivolla (Joh. 4:1-39). Jeesus toimii rohkeasti ja hyvin radikaalilla tavalla tuntematta häpeää tai pelkoa. Naisen vastauksesta paljastuu, miten Jeesus astuu tuon ajan sosiaalisten ja kulttuuriin liittyvien normien yli: ”Sinähän olet juutalainen, kuinka sinä pyydät juotavaa samarialaiselta naiselta?” (Joh. 4:9). Omassa elämässäni ylittäisin vastaavanlaisen normin esimerkiksi aloittamalla keskustelun tuntemattoman ihmisen kanssa bussipysäkillä. En ikinä pystyisi sellaiseen.

Jeesus tekee hyvin määrätietoisen aloitteen pyytämällä vettä juodakseen, jonka jälkeen hän kääntää keskustelun hengellisiin asioihin (Joh. 4:10-24). Hän tarjoaa naiselle elävää vettä, jota nainen selvästi kaipaa (Joh. 4:13-15). Hän puhuu totuutta naisen elämästä (Joh. 4:16-19) ja vieläpä kertoo naiselle olevansa luvattu Messias (Joh. 4:21-24, 26). Huomaan miettiväni, mikä saa Jeesuksen toimimaan tällä tavalla ja puhumaan hyvin suoraan totuutta peittelemättä. Jotta itse pääsisin vastaavaan lopputulokseen bussipysäkin tuntemattoman ihmisen tai ystäväni kanssa, tulisi minun yhtä määrätietoisesti viedä keskustelua hengellisiin asioihin ja kertoa hänelle evankeliumi. Huh, jo nyt sydän alkaa tykyttämään jännityksestä ja palan tunne nousee kurkkuun.

Havahduin siihen, että Jeesuksella on jotain, mikä antaa hänelle rohkeuden ja viisauden sekä määrätietoisuuden tuossa tilanteessa. Jotain sellaista mikä saa hänet toimimaan välittämättä ihmisen sukupuolesta, kulttuuritaustasta tai elintavoista. Olen saanut vakuuttua siitä, että tuo kaikki tapahtui ainoastaan Pyhän Hengen voimasta! Jeesus luottaa täysin Pyhään Henkeen ja antaa Hänen johtaa itseään. Hänellä on suora yhteys Hengen kautta Isään ja puhuu naiselle sen, mitä kuulee Isän sanovan. Valtavaa!

Rohkaisevinta on se, että jokaisessa, joka on vastaanottanut Jeesuksen, on sama Pyhä Henki kuin Jeesuksella (Tit. 3:5-6). Siis minussakin! Sama Pyhä Henki antaa rakkauden tuttuja ja tuntemattomia ihmisiä kohtaan sekä rohkeuden ja viisauden puhua totuutta ja evankeliumia ihmisten elämään. 

Kerran eräs ystäväni kertoi haastavasta työtilanteestaan. En ollut aiemmin puhunutkaan ystävälle Jeesuksesta. Lähinnä osoittanut myötätuntoa ja puhunut lohduttavia sanoja. Nyt Pyhän Hengen rohkaisemana uskalsin mennä pidemmälle. Rohkenin kertoa, miten Jeesus on auttanut minua vastaavassa tilanteessa, ja tarjouduin rukoilemaan ystävän puolestaan. Hän tuli valtavan iloiseksi ja antoi luvan. Parasta oli se, että Jeesus vastasi rukoukseen! Ystäväni sai kokea Jeesuksen minun kauttani!

Omassa voimassani toimiessani asiat tuntuvat esteiltä ja pelko valtaa, mutta kun antaudun kuuntelemaan Henkeä ja tekemään sen mukaan, mikään ei voi estää!

Kirjoittanut Satu Marttila

Satu on toimintaterapeutti jonka sydän palaa sille että lapset ja perheet oppisivat tuntemaan Jeesuksen ja saisivat kasvaa Hänen opetuslapsinaan, jotta koko maailma saisi kuulla ilosanoman Jeesuksesta ja alkaa elämään hänen lapsenaan.